Kupiłam makrelę sałatkową na której widniał oto taki przepis. Muszę przyznać, że nigdy nie stosowałam tej ryby w daniu głównym. Bardzo całej rodzinie zasmakował taki obiad więc polecam danie łatwe, szybkie w przygotowaniu i smaczne.
- Składniki:
- 1 opakowanie makreli sałatkowej wędzonej( jeżeli nie dostaniesz to kup 1 makrelę wędzoną i obierz ją z ości i skóry)
- 1 duża cebula
- olej do jej zeszklenia
- 1 puszka mleczka kokosowego ( jak nie masz lub nie lubisz to daj 1 kubek śmietanki 30%)2 ząbki czosnku lub szczypta mielonego czosnku
- 1 cytryna sparzona
- sól i pieprz
- dowolny ugotowany makaron ( ja dałam kokardki)
Wykonanie:
Ugotować makaron i wyłożyć po porcji na talerze. Na patelni zeszklić w oleju cebulę drobno pokrojoną. Wlać do niej mleczko kokosowe lub śmietanę. Dodać drobno pokrojony czosnek lub szczyptę czosnku suszonego. Z cytryny na patelnię wrzucić otartą skórkę i wdusić z niej sok. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Do gotowego sosu dodać makrelę wędzoną w kawałkach i polać tym makaron. Całość można jeszcze posypać świeżym koperkiem. Smacznego!