Makowe bułeczki
Został Ci suchy mak i trochę drożdży po wypiekach? Oto przepis na pyszne makowe bułeczki, które można zabrać do szkoły lub pracy albo zjeść na podwieczorek. Smacznego!
- Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 dag drożdży świeżych
- 280 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 5 łyżek płynnego miodu
- 5 dag suchego maku
- 2 łyżki roztopionego letniego masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- sok i skórka tarta z 1 cytryny
- olej do maczania rąk
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Gdy podwoi objętość to ciasto przekładamy na omączoną stolnicę, chwilę je zagniatamy a potem za pomocą umoczonych w oleju rąk – formujemy 18 kulek tak by podwinięcie znalazło się na spodzie. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C ok. 15 minut. Gorące przekładamy na kratkę i jeżeli chcemy możemy je polukrować lukrem cytrynowym (cukier puder wymieszany z sokiem z cytryny). Smacznego!