Makowe bułeczki

Makowe bułeczki

Makowe bułeczki

Został Ci suchy mak i trochę drożdży po wypiekach? Oto przepis na pyszne makowe bułeczki, które można zabrać do szkoły lub pracy albo zjeść na podwieczorek. Smacznego!

 

 

  • Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 dag drożdży świeżych
  • 280 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 5 dag suchego maku
  • 2 łyżki roztopionego letniego masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • sok i skórka tarta z 1 cytryny
  • olej do maczania rąk

 

 

Wykonanie:
Drożdże wymieszać z  ciepłym mlekiem i cukrem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Gdy podwoi objętość to ciasto przekładamy na omączoną stolnicę, chwilę je zagniatamy a potem za pomocą umoczonych w oleju rąk – formujemy 18 kulek tak by podwinięcie znalazło się na spodzie. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C ok. 15 minut. Gorące przekładamy na kratkę i jeżeli chcemy możemy je polukrować lukrem cytrynowym (cukier puder wymieszany z sokiem z cytryny). Smacznego!

 

Makowe bułeczki

 

Makowe bułeczki

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx