Makówki mogę jeść na okrągło nie tylko na święta. Te są błyskawiczne, bo zrobione z gotowej masy makowej z bakaliami. Polecam na wigilię zamiast pracochłonnego makowca. Smak taki sam a ile pracy zaoszczędzonej i czasu na sporządzenie pozostałych potraw wigilijnych i świątecznych 🙂
- Składniki:
- 1 puszka masy makowej z bakaliami
- 1 chałka pszenna
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki mleka
- bakalie do ozdoby np. morele suszone,wiórki kokosowe
Wykonanie:
Zagotować mleko, wyłączyć i do ciepłego dodać miód, mieszać aż uzyska się płynną konsystencję.
Chałkę pokroić w grubsze ok 1 cm plastry. Ułożyć je na dnie szklanej salaterki. Nasączyć plastry chałki płynem mleczno-miodowym, polewając go łyżką. Na to nałożyć ok. 2 cm warstwę masy makowej. Czynność powtórzyć kilka razy. Na wierzchu musi znaleźć się masa makowa, którą dekorujemy dowolnymi bakaliami. Ja użyłam pokrojonych w paseczki moreli suszonych i całość oprószyłam wiórkami kokosowymi. Na noc wstawić makówki do lodówki by chałka zmiękła. Smacznego!