Marynowane pieczarki:
Przepis na marynowane pieczarki. Ostatnio można było dostać w promocyjnych cenach pieczarki. Ja wybrałam małe, z myślą o ich zamarynowaniu. Tak przyrządzone grzybki ze słoika dobre są do sałatek i jako zagrycha do wódeczki. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg małych pieczarek
- sok z 1 cytryny małej albo pół dużej
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego.
Na zalewę: - 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10% lub 1/3 szklanki tego octu jak chcecie mieć łagodniejszą zalewę
- sól do smaku
- 5 łyżek cukru
Wykonanie:
Cebulę kroimy w pół krążki, wkładamy do umytych i wyprażonych słoi. Pieczarki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko słonej wodzie. Miękkie odcedzamy na sicie i wkładamy do słoi. Liście laurowe, ziele angielskie i składniki zalewy zagotowujemy 5 minut. Wyłączamy i dajemy sok z cytryny. Pod przykryciem studzimy. Zalewamy tym grzyby z cebulą w słoikach. Potem szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.