Mazurek kokosowy s. Faustyny

Mazurek z przepisu siostry Faustyny. Na kruchym spodzie i cudownie kokosową masą. Możesz dowolnie dekorować w zależności od okazji na jaką został zrobiony. Nie jest trudny w wykonaniu. Szybko masa zastyga, dlatego trzeba ją jeszcze gorącą nakładać na wcześniej upieczony kruchy spód. Polecam!

  • Składniki na ciasto kruche:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 6 łyżek cukru pudru ( 10 dag)
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • Składniki na masę kokosową:
  • 3/4 szkl. wiórków kokosowych
  • 2,5 szkl. mleka w proszku
  • 150 g masła
  • 3/4 szkl. mleka ( 150 ml)
  • 100 g cukru ( 6 łyżek)

Wykonanie kruchego spodu:
Mąkę przesiać i dodać do niej zimne posiekane nożem masło. Potem cukier i żółtka. Zagnieść z podanych składników ciasto, zawinąć w folię i przełożyć do lodówki na pół godziny. Rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przełożyć na blachę, ponakuwać widelcem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec 20 min do złotego koloru.

Wykonanie masy kokosowej:
mleko zagotować z cukrem. Dodać masło, gotować do jego rozpuszczenia. Przesiać mleko w proszku i dodać do gotującej się masy wraz z wiórkami kokosowymi. Dobrze wymieszać, odstawić z ognia i jeszcze ciepłe wylać na spód upieczonego mazurka. Dowolnie udekorować. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx