Mazurek morelowo-kajmakowy z nutką adwokata

Mazurek -ciasto wielkanocne, powinno cieszyć w czasie świąt oko i podniebienie. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 450 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 250 g margaryny ,,Kasia”
  • 4 łyżki mleka
  • Składniki dodatkowe:
  • 1 słoik gęstych powideł morelowych( jak nie masz mogą być śliwkowe)
  • 1 puszka kajmaku adwokatowego
  • 3/4 kostki masła
  • suszone owoce: morela, żurawina, rodzynki, płatki migdałów….

Wykonanie:

Obrać ugotowane jajka, wyciągnąć żółtka i zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach. Resztę składników( oprócz ugotowanych białek- przydadzą się na sałatkę) -zagnieść. Na końcu do masy dodać starte żółtka i jeszcze raz zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je na gr. pół cm na kształt dużego jaja. Z resztek ciasta wykulać wałki, które zaplatamy w warkocz. Obkładamy nim krawędzie naszego jaja, dolepiając brzegi tak jak dociska się pierogi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, dół, góra  do 180 stopni C na złoto. Studzimy, następnie wierzch smarujemy powidłami a na nich rozsmarowujemy masę kajmakową. Na wierzchu układamy dowolne wzory z tego czym dysponujemy: suszone morele, żurawina, rodzynki, płatki migdałowe itp. Smacznego! Przechowujemy w lodówce.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx