Mazurek z białą czekoladą i żurawiną

Mazurek to ciasto wielkanocne. Proponuję zrobić łatwy i prosty w wykonaniu mazurek zaczerpnięty z przepisu siostry Faustyny, który zrobiła nie z żurawiną, ale ze śliwkami suszonymi pokrojonymi w paseczki. Spróbujcie, mój też wyszedł pyszny.

  • Składniki na ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • Składniki na polewę:
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1/2 szkl. śmietanki 36 %
  • 20 dag suszonych śliwek ( ja dałam żurawinę suszoną)

Wykonanie ciasta:
Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię i przełożyć na 1 godz do lodówki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem wykładamy dno i wylepiamy rand blachy. Ciasto nakłuć widelcem i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C  ok. 20 min. Wystudzić na kratce.
Wykonanie polewy: W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę, dodajemy do niej śmietankę i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. Wlewamy ją na ciasto i dekorujemy owocami suszonymi. Przekładamy do lodówki do stężenia. Smacznego!

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx