Danie obiadowe, które z przyjemnością zjedzą i starsi i młodsi. Polecam!
- Składniki:
- 500 g fileta z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 marchwie
- 1 mała puszka groszku
- 1 szkl. bulionu
- 1/2 szkl. śmietany 18 lub 30 %
- 1 liść laurowy
- kilka kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz
- po szczypcie: kurkumy, słodkiej i ostrej papryki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- zielony koperek
Wykonanie:
Pierś z indyka umyć, odkroić błony i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na medaliony, oprószyć przyprawami i zarumienić obustronnie na gorącym oleju. Wyjąć i odłożyć na bok. Na tej samej patelni dodać drobno pokrojoną cebulę, marchew, czosnek -chwilę przesmażyć, dolać bulionu wymieszanego z sosem sojowym. Przełożyć obsmażone medaliony indycze i groszek odsączony z puszki. Całość dusić ok 15 minut do miękkości mięsa. Zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną. Posmakować i ewentualnie dodać jeszcze przyprawy. Na końcu całość oprószyć drobno pokrojonym zielonym koperkiem. Smacznego!