Medaliony indycze z marchewką i groszkiem

Danie obiadowe, które z przyjemnością zjedzą i starsi i młodsi. Polecam!

  • Składniki:
  • 500 g fileta z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 marchwie
  • 1 mała puszka groszku
  • 1 szkl. bulionu
  • 1/2 szkl. śmietany 18 lub 30 %
  • 1 liść laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • po szczypcie: kurkumy, słodkiej i ostrej papryki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • zielony koperek

Wykonanie:
Pierś z indyka umyć, odkroić błony i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na medaliony, oprószyć przyprawami i zarumienić obustronnie na gorącym oleju. Wyjąć i odłożyć na bok. Na tej samej patelni dodać drobno pokrojoną cebulę, marchew, czosnek -chwilę przesmażyć, dolać bulionu wymieszanego z sosem sojowym. Przełożyć obsmażone medaliony indycze i groszek odsączony z puszki. Całość dusić ok 15 minut do miękkości mięsa. Zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną. Posmakować i ewentualnie dodać jeszcze przyprawy. Na końcu całość oprószyć drobno pokrojonym zielonym koperkiem. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx