Danie to zrobiła moja córka posiłkując się internetem. Wyszło smakowite danie coś z ,, chińskiej patelni”. zrobione szybko ,prosto i smacznie. Polecam!
- Składniki:
- 1 makaron Mie-Nuden ( stoisko z chińską żywnością) ugotowany wg przepisu na opakowaniu
- 2 cebule szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 cm świezego imbiru
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 marchew tarta na tarce grube oczka
- 1/2 poszatkowanej kapusty pekińskiej
- 1 część biała pora sparzonego wrzątkiem i drobno pokrojonego
- zielony szczypiorek
- prażona cebulka ( nie musisz dawać jak nie masz)
- 1 op. naturalnego tofu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebule, czosnek. chili, imbir wszystko umyć, obrać i wrzucić do młynka na warzywa. Drobno zmiksować. Wrzucić na gorący olej i 3-4 min przesmażyć, potem do tego dodać surowe jajo, sos sojowy, cukier trzcinowy ,marchew tartą, poszatkowaną kapustę pekińską, sparzony por, tofu pokrojone w kostkę. Wymieszać, stale podsmażać, na końcu dodać gotowany makaron. Przesmażyć ( makaron od sosu sojowego zbrązowieje) . dosmaczyć solą, pieprzem. na końcu posypać drobno pokrojonym zielonym szczypiorkiem i prażoną cebulką. Smacznego!