Dzisiaj proponuję bardzo prostą domową mielonkę na kanapki. Charakterystyczne w niej jest to, że do jej przyrządzenia potrzebujemy mleko. Mielonka dobrze się kroi i jest zdrową alternatywą do kupnych wędlin.Polecam!
- Składniki:
- 1kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego lub drobiowego ( wg uznania)
- 2 szkl. mleka
- 1 łyżka domowej wegety
- sól, pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 3 łyżki ketchupu ostrego albo łagodnego ( w zależności od tego czy pasztet ma mieć ostry czy łagodny smak).
Wykonanie:
Wszystkie składniki ze sobą dobrze wymieszać, przyprawić wg gustu. Włożyć do foremek keksówek ( ja miałam jednorazowe aluminiowe) i piec w temp. 190 stopni C ok. 1 godzinę. Wyjąć , odlać powstały podczas pieczenia płyn. Może on być bazą do zrobienia sosu. Polecam mielonkę z ogórkiem kiszonym lub polaną ketchupem albo sosem czosnkowym lub chrzanowym.