Mielonka do chleba

Dzisiaj proponuję bardzo prostą  domową mielonkę na kanapki. Charakterystyczne w niej jest to, że do jej przyrządzenia potrzebujemy mleko. Mielonka dobrze się kroi i jest zdrową alternatywą do kupnych wędlin.Polecam!

 

  • Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego lub drobiowego ( wg uznania)
  • 2 szkl. mleka
  • 1 łyżka domowej wegety
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 3 łyżki ketchupu ostrego albo łagodnego ( w zależności od tego czy pasztet ma mieć ostry czy łagodny smak).

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki ze sobą dobrze wymieszać,  przyprawić wg gustu. Włożyć do foremek keksówek ( ja miałam jednorazowe aluminiowe) i piec w temp. 190 stopni C  ok. 1 godzinę. Wyjąć , odlać powstały podczas pieczenia płyn.  Może on być bazą do zrobienia sosu.  Polecam mielonkę z ogórkiem kiszonym lub polaną ketchupem albo sosem czosnkowym lub chrzanowym.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx