Milopita, czyli ciasto z jabłkami

Ciasto wg przepisu z książki | Czas na Grecję|. Czas przygotowania ok. 75 min. Ciasto smaczne, średnio trudne.  Polecam!

  • Składniki na ciasto
  • 250 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1\2 kg mąki pszennej
  • masło do posmarowania blachy
  • Składniki na nadzienie
  • 5 dużych jabłek
  • 50 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1\2 cytryny
  • 1 białko jajka do posmarowania ciasta

Wykonanie
W misce robota utrzeć masło z cukrami, dodać jajka i żółtko. Cały czas mieszając dodać stopniowo mąkę |ciasto powinno być dość zwarte|.
Na posmarowaną masłem blachę wyłożyć 3/4 ciasta, równomiernie wyklejając nim formę. Włożyć do lodówki razem z drugą częścią ciasta na czas przygotowania jabłek.
Obrać jabłka ,pokroić je w dużą kostkę i smażyć na maśle ok. 5 minut. Dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i smażyć kolejne 5 minut.
Wyjąć ciasto z lodówki i przełożyć na nie jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta i szczelnie przykryć nią nadzienie. Górę nakłuć w kilku miejscach nożem. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec w 175 stopniach około 45 minut do zarumienienia.

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx