Mini calzoni z ciasta francuskiego

Przepis z książki  ,,Czas na Włochy-udaj się w najsmaczniejszą podróż”, wykonanie mojej córki.  Zapewniam, że to danie nie tylko tak smacznie wygląda, ale i też smakuje. Farsz do niego jest w trzech smakach. Ciekawa jestem, który Wam przypadł najlepiej do gustu?  Polecam!

  • Składniki:
  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 1 duże jajko
  • farsz warzywny:
  • 100 g cukinii
  • 100 g marchewki
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz
  • farsz z mozzarelli
  • 8 łyżek passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • farsz z prosciutto cotto i sera:
  • 100 g Prosciutto Cotto
  • 100 g sera Provolone

Wykonanie farszu z warzyw:
Obrane warzywa ( cukinię, cebulę  i marchewki) pokrój w kostkę, podsmaż na patelni z oliwą i posiekaną cebulą. Dopraw solą i pieprzem, pozostaw do wystygnięci

Wykonanie farszu z mozzarelli:
Pokrój mozzarellę w małe kawałki, osusz kawałkiem  ręcznika papierowego i wymieszaj z passatą pomidorową, suszonym oregano, solą, pieprzem i oliwą.

Prosciutto Cotto i provolone pokrój w małe kawałki i wymieszaj.

Rozwiń arkusze ciasta francuskiego i z każdego, posługując się ringiem , wykrój 8 okręgów. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i na każdym ułóż po jednym farszu, tak by otrzymać calzoni w trzech smakach. Złóż ciasto, boki uciśnij palcami a po wierzchu rozprowadź roztrzepane jajko. Za pomocą widelca

nadaj im dla calzoni kształt. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku około 20 minut, do zarumienienia z wierzchu. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Smacznego!

pierożki z ciasta francuskiego z różnym farszem

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx