Przepis z książki ,,Czas na Włochy-udaj się w najsmaczniejszą podróż”, wykonanie mojej córki. Zapewniam, że to danie nie tylko tak smacznie wygląda, ale i też smakuje. Farsz do niego jest w trzech smakach. Ciekawa jestem, który Wam przypadł najlepiej do gustu? Polecam!
- Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 1 duże jajko
- farsz warzywny:
- 100 g cukinii
- 100 g marchewki
- oliwa z oliwek extra vergine
- 1 mała cebula
- sól i pieprz
- farsz z mozzarelli
- 8 łyżek passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- farsz z prosciutto cotto i sera:
- 100 g Prosciutto Cotto
- 100 g sera Provolone
Wykonanie farszu z warzyw:
Obrane warzywa ( cukinię, cebulę i marchewki) pokrój w kostkę, podsmaż na patelni z oliwą i posiekaną cebulą. Dopraw solą i pieprzem, pozostaw do wystygnięci
Wykonanie farszu z mozzarelli:
Pokrój mozzarellę w małe kawałki, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i wymieszaj z passatą pomidorową, suszonym oregano, solą, pieprzem i oliwą.
Prosciutto Cotto i provolone pokrój w małe kawałki i wymieszaj.
Rozwiń arkusze ciasta francuskiego i z każdego, posługując się ringiem , wykrój 8 okręgów. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na każdym ułóż po jednym farszu, tak by otrzymać calzoni w trzech smakach. Złóż ciasto, boki uciśnij palcami a po wierzchu rozprowadź roztrzepane jajko. Za pomocą widelca
nadaj im dla calzoni kształt. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku około 20 minut, do zarumienienia z wierzchu. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Smacznego!