Mleczna kalafiorowa

Zupę kalafiorową zazwyczaj gotowałam na bazie mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam ugotować ją bardziej wegetariańsko. wyszła dobra, nawet się nie spodziewałam tego. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kalafior
  • 1 włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • wegeta domowej roboty lub inna ulubiona przyprawa
  • zielony koperek lub natka pietruszki
  • szczypta ziela macierzanki suszonej i lubczyku oraz kurkumy
  • 1 łyżka mascarpone
  • 1/2 l mleka
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 łyżki masła+ 1 łyżka oleju

Wykonanie:
Warzywa obrać i drobno pokroić. W garnku roztopić masło z olejem i na nim zeszklić cebulę potem czosnek oraz drobno pokrojoną porę i resztę włoszczyzny. Chwilę wszystko przesmażyć. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować. W trakcie gotowania zupy dodać różyczki kalafiora i kosteczki ziemniaka. W osobnym naczyniu włożyć serek mascarpone, przyprawy i to zalać mlekiem. Porządnie wymieszać. Zahartować tę mieszankę mleczno -serową wywarem gorącym z zupy. Wymieszać i wlać do garnka z zupą. Chwilę wszystko podgotować do miękkości warzyw. Na końcu posmakować, ewentualnie dosmaczyć solą i pieprzem. Wszystko obficie posypać drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki lub koperkiem.
Uwaga! Jeżeli lubisz jeszcze gęściejsze zupy to na końcu na talerzu możesz ją oprószyć wiórkami tartego żółtego sera!
Macierzankę możesz zastąpić majerankiem.

mleczna kalafiorowa
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx