Mleczna kanapka

Przepis na mleczną kanapkę wyszukałam w internecie na jednej z grup kulinarnych. Upiekłam ją z żurawiną i skórką kandyzowaną pomarańczową. Kanapka w smaku przypomina sernik lwowski , jest bez spodu ale za to na wierzchu ma polewę czekoladową. Smaczna, polecam!

  • Składniki na masę serową:
  • 3 jaja
  • 1 łyżka cukru waniliowego( ja mieszam w słoiku zwykły cukier z przekrojoną wzdłuż laską wanilii i od czasu do czasu potrząsam zakręconym słoikiem- domowy cukier waniliowy)
  • 1 wiaderko serka sernikowego
  • 1 cytryna
  • 150 g cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 100 g żurawiny ( mogą być rodzynki)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • ekstrakt waniliowy( w małej buteleczce mam spirytus z laską wanilii- domowy ekstrakt waniliowy)
  • Składniki na polewę:
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dowolna posypka

Wykonanie masy serowej:
Do misy miksera wkładamy ser z wiaderka i miksujemy z cukrami dodając stopniowo po 1 jajku. Potem wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wyłączamy robot. Do misy wsypujemy skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, kilka kropel  ekstraktu waniliowego i  żurawinę wcześniej  wymoczoną  we wrzątku i przecedzoną  na sicie. Delikatnie wszystko mieszamy łyżką i przelewamy do kwadratowej formy. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50 min. po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Wykonanie polewy:
W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier uzyskując gładką konsystencję. dodać śmietanę i kakao. Polewa ma się lekko zagotować a nie wrzeć!!! Ciepłą wlewamy na upieczony  sernik i posypujemy dowolną posypką.  Najlepszy jest na drugi dzień.Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx