Musztardowa pierś z indyka

Proste danie  Jadzi Kwiek. Inne, oryginalniejsze dzięki sosowi, który w swym składzie ma niespodziankę. Zrobiłam, już zjedzone , polecam na niedzielny obiadek!

  • Składniki:
  • ok. 80 dag fileta z indyka w całości
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • Sos:
  • 1 cebula
  • 16 oliwek zielonych  bez pestek ( ja miałam mniej)
  • 1 szkl. bulionu drobiowego
  • 1,5 – 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1/2 łyżeczki tymianku świeżego ( ja nie miałam to dałam szczyptę suszonego)
  • Dodatkowo:
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • do dekoracji mogą być np. pomidorki, natka pietruszki

Wykonanie:

Mięso opłucz,dokładnie osusz, oprósz obficie solą i pieprzem. Wymieszaj: miód, 2 łyżki oliwy i sos sojowy i tym natrzyj mięso. Odstaw je na 2 godz. Po tym czasie przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz w 180 stopniach C ok. 60 minut. Uwaga! W połowie czasu pieczenia odwróć mięso na drugą stronę.

Sos: oliwki odsącz, przekrój w poprzek na pół. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zarumień na oliwie.Wrzuć oliwki i podgrzewaj 2 min. Zalej bulionem i gotuj 10 minut. Przestudź sos i zmiksuj.Ponownie postaw na ogniu ,dodaj musztardę i tymianek.Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze musztarda. Upieczony filet pokrój w plastry i polej częścią sosu, udekoruj pomidorami rozmarynem i natką pietruszki. Resztę sosu podaj w sosjerce. Smacznego!

dla mnie niespodzianką były oliwki jako składnik sosu!

pieczony filet z indyka

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx