Najłatwiejsze ciasto drożdżowe z owocami

To ciasto zrobi każdy kto kupi świeże drożdże i wyciągnie potrzebne do niego składniki by miały temperaturę pokojową. Owoce mogą być dowolne. Ja miałam jabłka i między nie upchałam truskawki wcześniej mrożone , wyciągnięte na sito i po odmrożeniu dobrze odsączone i omączone w mące. Polecam!

  • Składniki:
  • 250 ml mleka 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 70 g masła
  • 450 g mąki tortowej
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • dowolne owoce świeże, mrożone lub z kompotu

Wykonanie:
W garnku rozpuścić mleko, 20 g cukru, masło ( troszeczkę odłożyć do posmarowania naczynia w którym będzie ciasto rosło). Podgrzać stale mieszając do stanu lekko ciepłego aż rozpuszczą się składniki. ok. 38 stopni C – nie więcej!!! Odstawić na bok. Do wysmarowanego masłem naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier ,jajo i sól. dodajemy to co podgrzewaliśmy w garnuszku i zarabiamy ciasto. Jest klejące. uformujemy kulę to ją przykrywamy ściereczką na 1 godz. i pozostawiamy do dalszego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę ( 100 g masła, 100 g cukru, 150 g mąki) w ręku zagniatamy okruchy większe i mniejsze. Obieramy tez owoce( u mnie jabłka) i kroimy je na cieńsze plastry. Na blachę nakładamy papier do pieczenia i wyściełamy ręką podrośnięte ciasto. Wyrównujemy powierzchnię, na nią układamy owoce. Całość przykrywamy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy na termoobiegu ok. 40 min  do suchego patyczka). Wyciągamy i dodatkowo możemy zrobić lukier z cukru pudru i goracej wody i polać esy floresy na naszej drożdżówce. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx