Naleśniki budyniowe

Dużo kucharzących chwali zrobione przez siebie naleśniki budyniowe. Zrobiłam i ja żeby  je w końcu posmakować. Smak inny, taki więcej budyniowy, aczkolwiek proszku budyniowego w nich nie wyczuć. Robi je się błyskawicznie, no trochę zajmuje smażenie i nadziewanie. Powiedziałabym, że te naleśniki idealne dla dzieci. Polecam!

  • Składniki na ciasto ( ok 10 naleśników- zależy od grubości ciasta nalanego na patelnię):
  • 200 g mąki pszennej2 opakowania budyniu waniliowego
  • 200 ml mleka 3,2 %
  • 200 ml wody gazowanej
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka cukru
  • Składniki na nadzienie:
  • 200 g twarogu
  • 200 g śmietany 18 %
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego

Wykonanie:

Składniki ciasta dokładnie wymieszać w misce najlepiej trzepaczką rózgą, ciasto musi być bez grudek i płynne. Rozgrzać patelnię suchą i nalewać porcje na naleśniki ( ja to robię chochlą do zupy). Rozprowadzić ciasto na całej powierzchni patelni i smażyć dwustronnie( jak umiesz możesz z podrzucaniem naleśnika). Usmażone na talerz z ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. I tak jeden naleśnik na drugi. Składniki na nadzienie też wymieszać ze sobą. Kłaść na środek ok kopiastej łyżki farszu i zawijać dowolnie. Ja zawinęłam w kopertę. Na wierzch dałam po kleksie powideł śliwkowych, ale to niekoniecznie. Można dać łyżkę gęstej śmietany i jakiś owoc. Niedługo będą truskawki to może one będą zdobić Wasz naleśnik. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx