Naleśniki z 4 jaj nadziewane twarogiem i polane frużeliną wiśniową

W lodówce jeszcze mi zalegała puszka z nie do końca wykorzystaną frużeliną wiśniową i klinkiem twarogu, więc postanowiłam  zrobić takie oto danie obiadowo- kolacyjne. Chociaż znam też takich, którzy z chęcią by spałaszowali je na śniadanie. Polecam!

  • Składniki:
  • 4 jaja ( w tym 1 jajo do nadzienia)
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki cukru ( z tego 2 łyżki do nadzienia)
  • szczypta soli
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 szkl. mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 klinek twarogu półtłustego
  • 4 łyżki gęstej  śmietany ( z tego 2 łyżki do polania naleśników)
  • niecała puszka frużeliny wiśniowej

Wykonanie:

Jaja ubić z cukrami na biały puch , dodać szczyptę soli, mleko i olej. Ciągle ubijając dodawać stopniowo  mąkę z proszkiem do pieczenia.  Odstawić na bok żeby ciasto odpoczęło i zrobić nadzienie: klinek twarogu przełożyć do miseczki, dodać 1 surowe jajo, 2 łyżki cukru i 2 łyżki śmietany. Wszystko wymieszać i odstawić na bok. Na gorącej, lekko natłuszczonej olejem patelni smażyć dwustronnie naleśniki i odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym ( odsączenie tłuszczu). Kazdy naleśnik smarować nadzieniem twarogowym i zawijać w rulon albo kopertę. Na wierzchu każdy naleśnik polać kleksem śmietany i łyżeczką frużeliny wiśniowej. Smacznego!

naleśniki z nadzieniem serowym i frużeliną wiśniową

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx