Proste danie obiadowe lub kolacyjne ucieszy wszystkich. Polecam!
- Składniki na ciasto ( wyszło mi 8 dużych naleśników):
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. wody gazowanej
- 1 szkl. mleka
- 2 jaja
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do natłuszczania patelni + 1 łyżka do ciasta
- Dodatkowo:
- 2 małe serki homogenizowane waniliowe
- 1 mały dżem jagodowy
- 1 skyr waniliowy ( ja miałam z Piątnicy)
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól, cukier i rozmącone jaja. Wlać 1 łyżkę oleju, wodę gazowaną i mleko stopniowo tak, żeby po wymieszaniu składników ( nie może być grudek) ciasto miało gęstą ale lejącą się konsystencję. Wyszło za gęste to dolać mleka a za rzadkie to dosypać mąki. Patelnię do smażenia naleśników ja za każdym razem pocieram kawałkiem ręcznika papierowego uformowanego w kulkę zamoczoną w spodeczku z olejem. Podgrzewam nasączoną olejem patelnię i nalewam na nią porcję ( u mnie 1 chochla do zupy) ciasta, potem w powietrzu rozprowadzam to ciasto na całej powierzchni patelni. Smażę do zezłocenia z obydwu stron. Po czym usmażony naleśnik odkładam na talerz z ręcznikiem papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu. znowu kulką papierową namoczoną w oleju przecieram patelnię, wlewam ciasto i w taki sposób smażę kolejne naleśniki. Po usmażeniu powierzchnię naleśnika za pomocą dużej łyżki stołowej smaruję serkiem homogenizowanym i w sam jego srodek daję kleks dżemu jagodowego. Naleśniki zawijam w kopertę. Na wierzchu polewam skyrem waniliowym i daję mały kleks dżemu jagodowego. Gotowe naleśniki przekładam na talerze. Smacznego!