Nuggetsy z piekarnika w maślance

Te nuggetsy zrobił  Damian i tak mi smakowały, że dzielę się z Wami kochani jego przepisem. Są chrupiące, dobre w smaku i łatwe do przygotowania. mogą być daniem obiadowym lub kolacyjnym albo przygryzką do piwka. Jak kto woli. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 szkl. maślanki
  • 1 jajo
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • przyprawa do kurczaka
  • sól i pieprz
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub olej rzepakowy

Wykonanie:

Filet umyć, oczyścić z błon i  pokroić na 3cm kawałki. Na noc zamoczyć w maślance i włożyć do lodówki. Na drugi dzień odsączyć z maślanki. W maślance, która pozostała po odsączeniu rozbełtać całe jajko, dodać mąkę, przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i w tym ponownie zamoczyć kawałki kurczaka i obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych.  Na blachę piekarnika nałożyć papier do pieczenia i na nim ułożyć oddzielnie zachowując małe odstępy nuggetsy. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku ok. 15 min. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx