Dzisiaj proponuję obiad Jarka, który nas ugościł po naszemu czyli na obczyźnie po polsku. Było smacznie i swojsko! Polecam!
- Składniki:
- schab wieprzowy
- 1/2 kg pieczarek
- ziemniaki
- zielony koperek
- masło klarowane
- smalec
- bułka tarta
- mąka pszenna
- jajka
- sól i pieprz
- mleko
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, umyć i zalać wodą. Ugotować. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze części i przesmażyć na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia posolić i dodać pieprz świeżo zmielony do smaku. Plastry schabowego zamoczyć w mleku na pół godz. Odcedzić, wysuszyć i rozbić na kotlet. Każdy kawałek mięsa posolić i dodać pieprz. Obtoczyć w mące, potem rozbitym jajku i bułce tartej. Smażyć na smalcu do uzyskania złotego koloru obustronnie. Na talerze wyłożyć ugotowane i odparowane ziemniaki przyprószone zielonym koperkiem, usmażony kotlet schabowy i pieczarki. Jeżeli ktoś chce to można polać całość roztopionym masłem. Smacznego!