Obiad Jarka

Dzisiaj proponuję obiad Jarka, który nas ugościł po naszemu czyli na obczyźnie po polsku. Było smacznie i swojsko! Polecam!

  • Składniki:
  • schab wieprzowy
  • 1/2 kg pieczarek
  • ziemniaki
  • zielony koperek
  • masło klarowane
  • smalec
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • jajka
  • sól i pieprz
  • mleko

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, umyć i zalać wodą. Ugotować. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze części i przesmażyć na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia posolić i dodać pieprz świeżo zmielony do smaku. Plastry schabowego  zamoczyć w mleku na pół godz. Odcedzić, wysuszyć i  rozbić na kotlet. Każdy kawałek mięsa posolić i dodać pieprz. Obtoczyć w mące, potem rozbitym jajku i bułce tartej. Smażyć na smalcu do uzyskania złotego koloru obustronnie. Na talerze wyłożyć ugotowane i odparowane ziemniaki przyprószone zielonym koperkiem, usmażony kotlet schabowy i pieczarki. Jeżeli ktoś chce to można polać całość roztopionym masłem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx