Pomysł podpatrzony z kuchni gruzińskiej , gdzie gospodyni kisiła ogórki z pomidorami w jednym słoiku. Spróbuj , może ci się podoba?
- Składniki do 1 słoja:
- kilka dłuższych, twardych ogórków
- kilka twardych pomidorów najlepiej lima
- 2 gałązki zielonego kopru
- kilka ząbków czosnku
- 2 korzenie chrzanu
- kilka liści wiśni lub winogrona
- sól niejodowana kamienna( na 1 l wody 2 łyżki soli)
- szczypta cukru
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
Ogórki po zerwaniu moczyć w zimnej wodzie, pomidory umyć, wyciąć z nich ogonki. Czosnek obrać, liście umyć, chrzan obrać i umyć. Na dno słoja kładę po gałązce kopru, liście , liść laurowy, ziele angielskie i na to pionowo układam ogórki ciasno, jeden przy i na drugim. W boki upycham chrzan i czosnek. Na wierzchu ogórków układam warstwę pomidorów. Wszystko zakrywam pozostałymi liśćmi i gałązką kopru. Całość zalewam przegotowaną wodą z solą i szczypta cukru. Ja zalewam lekko ciepłą zalewa i zakręcam słój. Trzymam kilka dni w cieple, a jak widzę, że zaczynają się kisić to przenoszę w chłodne miejsce. Smacznego!