Przepis z internetu. Smak słodko- kwaśny. Doskonałe do obiadu czy też odsączone na kanapki z serem. Polecam!
- Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych dużych
- 2 łyżki płaskie soli nie jodowanej
- 5 baldachimów kopru
- 5 ząbków czosnku
- 2,5 łyżeczki gorczycy białej
- zalewa:
- 2 szkl. wody
- 1 szkl. octu 10%
- 2 szkl. cukru,
- 2 łyżki miodu
Wykonanie:
Ogórki na 3 godz. namoczyć w wodzie. Potem je wysuszyć, odciąć z nich końcówki i obrać ze skórki. Pokroić w grubsze plastry, posolić i wymieszać . Odstawić na 2 godz. po czym odlać sok i ogórki pozostawić na sicie w celu dokładniejszego odcedzenia soku. Tymczasem przygotować wyparzone słoiki. Na dno każdego kładziemy : po 1 obranym ząbku czosnku, po 1/2 łyżeczki gorczycy, po 1 baldachimie kopru, odciśnięte ogórki ile wejdzie, na wierzchu jak masz nadmiar kopru to też możesz włożyć. Ocet, wodę i cukier zagotować, wystudzić i do wystudzonej zalewy dodać miód. Wymieszać i tym zalać przygotowane ogórki w słojach tak by ok. 2 cm od góry była wolna przestrzeń na tworzący się sok z ogórków. Całość zakręcić i pasteryzować od wrzenia ok.5 min. Przełożyć na blat stołu odwracając do góry dnem i wystudzone, opisane słoje wkładamy do zimnego pomieszczenia. Na zimę mamy pyszną przystawkę do kanapek, obiadu. Smacznego !