Dziś porujnuję hit ogórkowy, bez którego nie wyobrażam sobie zestawu obiadowego w okresie jesienno-zimowym. Gdy tylko zacznie się sezon ogórkowy robię co roku te bardzo smaczne i niezawodne ogórki na zimę,by o każdej porze roku delektować się tym przysmakiem zamkniętym w słoikach. Można je użyć do obiadu lub śledzika, może być podstawą do sałatek. Domownicy wyjadają je również bezpośrednio ze słoika. Polecam!
- Składniki:
- 5 kg średnich ogórków
- 30 dag cebuli
- 15 ząbków czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki soli a jak lubisz bardziej słone to dodaj wg uznania więcej
- do smaku mielony świeży czarny pieprz
- 1 szkl. octu 10%
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju rzepakowego
- Wykonanie:
Ogórki umyć i wraz ze skórką pokroić w plastry. Czosnek i natkę pietruszki drobno pokroić. Cebulę pokroić w cieńkie krążki. Wszystko razem wymieszać z solą, cukrem,pieprzem, octem i olejem. Odstawić na 1 godzinę, po czym nakładać do słoi i wlać powstały sok. Pasteryzować do 20 minut.
Można też przełozyć do salaterek i podawać od razu jako dodatek do dań mięsnych, wędlin, śledzika. Smacznego!