Ogórki z czosnkiem

Dziś porujnuję hit ogórkowy, bez którego nie wyobrażam sobie zestawu obiadowego w okresie jesienno-zimowym. Gdy tylko zacznie się sezon ogórkowy robię co roku te bardzo smaczne  i niezawodne ogórki  na zimę,by o każdej porze roku delektować się tym przysmakiem zamkniętym w słoikach. Można je użyć do obiadu lub śledzika, może być podstawą do sałatek. Domownicy wyjadają je również bezpośrednio ze słoika. Polecam!

  • Składniki:
  • 5 kg średnich ogórków
  • 30 dag cebuli
  • 15 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki soli a jak lubisz bardziej słone to dodaj wg uznania więcej
  • do smaku mielony świeży czarny pieprz
  • 1 szkl. octu 10%
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju rzepakowego
  • Wykonanie:
    Ogórki umyć i wraz ze skórką pokroić w plastry. Czosnek i natkę pietruszki  drobno pokroić. Cebulę pokroić w cieńkie krążki. Wszystko razem wymieszać z solą, cukrem,pieprzem, octem i olejem. Odstawić na 1 godzinę, po czym nakładać do słoi i wlać powstały sok. Pasteryzować do 20 minut.

Można też przełozyć do salaterek i podawać od razu jako dodatek do dań mięsnych, wędlin, śledzika. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx