Są bardzo puszyste nadziane owocami jakimi chcesz. Mogą to być jabłka ,truskawki, borówki, śliwki, porzeczki a nawet banany. Na deser lub na obiad- jak lubicie. Ocet ochroni je przed wsiąkaniem tłuszczu a ubita piana z białek nada im puszystości. Mogą być jedzone na sucho lub posypane cukrem pudrem albo z kleksem ulubionego dżemu bądź syropu klonowego. Polecam!
- Składniki:
- 2 jaja ( oddzielić żółtka od białek)
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego białego ( chyba, że dajecie czerwone owoce to może być winny ciemny) a jeżeli takich nie macie to może być ocet spirytusowy
- kilka kropel esencji waniliowej
- olej do smażenia
- owoce
Wykonanie:
Owoce przebrać ,umyć , osączyć na sicie. Jeżeli są to jabłka to obrać i miąższ pokroić w cienkie plasterki lub przetrzeć na sicie o grubych oczkach.
Żółtka wymieszać z mlekiem. Przesiać do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać, dodać ocet i esencję waniliową.
Osobno ubić białka z cukrem. Delikatnie je połączyć z ciastem. Na końcu dodać wybrane owoce ( ja dałam 3 jabłka). Znowu wymieszać i przygotować patelnię.
Na gorący olej wkładać łyżką ciasto z owocami i smażyć do uzyskania rumianego koloru( w trakcie smażenia racuszki rosną). Usmażone wykładamy na talerze. Smacznego !