Pałki lubczykowe

Przepis p. Jadzi Kwiek mnie zainspirował do zrobienia tych pałek z uwagi na to, że w tym roku miałam dużo lubczyku z działki ususzonego i chciałam sprawdzić jak z tą przyprawą nazwaną inaczej ,,ogrodową magi” będzie smakował drób. Był dobry , soczysty i mogę go kochani Wam polecić z całego serca!

  • Składniki:
  • 6 dużych pałek kurczaka
  • ulubiona przyprawa do drobiu
  • kolorowy pieprz mielony
  • 4 łyżki oliwy
  • duża łodyga lubczyku z liśćmi ( ja dałam 1 łyżkę lubczyku suszonego)
  • sól
  • czerwony pieprz ziarnisty

Wykonanie:
Pałki wyjmij z lodówki 60 min przed przygotowaniem, umyj, osusz. Odetnij widoczny tłuszcz. Przyprawę do drobiu wymieszaj z oliwą i łyżeczką kolorowego pieprzu mielonego. Natrzyj pałki także pod skórką, odstaw na 30 min. Lubczyk  pokrój bardzo drobno, a suszony skrop wrzątkiem. Posyp nim pałki, oprósz całość solą, wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj. Piecz pałki ok.45 min w 180 stopniach C polewając powstałym sosem. Na 15 min przed końcem odkryj naczynie. Podaj posypane czerwonym pieprzem.  P. Jadzia twierdzi, że czerwony pieprz to nie tylko ozdoba, ale daje też drobiu oryginalny smak. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx