Pałki w marynacie miodowej

Pałki w marynacie miodowej

Rumiane, pachnące imbirem, miodem i anyżem pałki z kurczaka – polecam!

 

  • Składniki:
  • dowolna ilość pałek z kurczaka (ja miałam 8 szt)
  • 5 łyżek miodu
  • 3-4 cm imbiru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego
  • 2 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy np. Dijon
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oleju

 

Wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuścić miód i do niego wlać olej. Dobrze wymieszać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dołożyć do wody z olejem. Do tego dodać pozostałe składniki i wymieszać. Oczyścić pałki, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Włożyć do marynaty i pozostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą i piec w temperaturze 180 stopni ok. 2 godziny. Po 1 godzinie pieczenia odwrócić pałki na drugą stronę i dalej piec 1 godzinę. Zlać powstały płyn, zagęścić go mąką rozmieszaną z mlekiem i mamy pyszny sos do pałek. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx