Pałki w marynacie miodowej
Rumiane, pachnące imbirem, miodem i anyżem pałki z kurczaka – polecam!
- Składniki:
- dowolna ilość pałek z kurczaka (ja miałam 8 szt)
- 5 łyżek miodu
- 3-4 cm imbiru
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego
- 2 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy np. Dijon
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki oleju
Wykonanie:
W ciepłej wodzie rozpuścić miód i do niego wlać olej. Dobrze wymieszać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dołożyć do wody z olejem. Do tego dodać pozostałe składniki i wymieszać. Oczyścić pałki, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Włożyć do marynaty i pozostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą i piec w temperaturze 180 stopni ok. 2 godziny. Po 1 godzinie pieczenia odwrócić pałki na drugą stronę i dalej piec 1 godzinę. Zlać powstały płyn, zagęścić go mąką rozmieszaną z mlekiem i mamy pyszny sos do pałek. Smacznego!