Lato to czas wytężonej pracy w ogrodzie. Chociaż robię w okresie zimowo wiosennym drożdżowe pampuchy, to teraz gdy mam mało czasu na stanie przy garach, posłużyłam się sklepowymi. Sos zrobiłam z dżemu malinowego, a borówki zerwane prosto z krzaczka. Polecam!
- Składniki:
- 1 opakowanie drożdżowych pampuchów
- 1/2 słoika dżemu malinowego domowej roboty
- 1 mały jogurt naturalny lub mała śmietanka 30%
- garść borówek
Wykonanie:
Pampuchy rozpakować , ułożyć na garnku na parę i je parować wg wskazówek na opakowaniu. Tymczasem do blendera przełożyć dżem malinowy i wlać jogurt albo śmietankę. Zblendować na sos. Pampuchy przełożyć na talerze, polać sosem i posypać umytymi i odsączonymi na sicie borówkami. Mamy szybki letni posiłek.
Uwaga!
Jeżeli nie masz dżemu malinowego może być inny lub surowe np maliny zblendowane z jogurtem. Musisz patrzeć czy sos jest gęsty. Jeżeli nie to dodaj więcej owoców a mniej jogurtu. Można posłodzić miodem. Mój dżem był słodki to go nie dodawałam. Smacznego!