Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

Papryka konserwowa domowej roboty

 

  • Składniki:
  • 1 kg papryki różnokolorowej
  • 2 główki czosnku
  • suchy koper
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu ziarnistego
  • 1 liść laurowy na słoik
    Zalewa
  • 1/2 l wody
  • 10 dag cukru
  • 3 dag soli
  • 100 ml octu 10%

 

Wykonanie:

Składniki zalewy zagotować w garnku. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i błonek, pokroić w podłużne paski.
Na dno każdego słoika nałożyć koper suchy, na to pionowo słupki papryki, do każdego słoja dodać parę ząbków czosnku, ziarenka pieprzu, ziele angielskie oraz liść laurowy. Słoje zalać gotowaną zalewą. Na wierzchu umieścić też koper suchy. Zamknąć. Pasteryzować 25 minut. Wyciągnąć i postawić nakrętkami w dół do ostygnięcia. Po czym przenieść słoje w chłodne miejsce.

 

Taka papryka świetnie się komponuje z daniami obiadowymi i jest składnikiem do sałatek. Można ją też kłaść na kanapki np z serem, kiełbasą, pastami np. brokułową (Przepis na pastę brokułową).

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx