Papryka na zimę w syropie mirabelkowym

Zawsze zastanawiałam się nad smakiem papryki sprezentowanej mi przez koleżankę. Okazało się, że sekret jej tkwi w zalewie z mirabelek. A mianowicie najpierw zaprawia  w lipcu w słoje mirabelki w rozpuszczonym cukrze z wodą i pasteryzuje, przechowuje przez miesiąc w piwnicy, a w sierpniu w sezonie paprykowym powstały syrop z nich zlewa w słoje z papryką. Spróbujcie -smak inny niż zawsze.

  • Składniki:
  • 4 papryki różnokolorowe
  • 2 słoje litrowe zaprawionych mirabelek

Wykonanie:

Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na długie paski.Umieścić pionowo w słojach i zalać syropem z mirabelek. Zakręcić i pasteryzować 15 min od zagotowania. Wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu. Z podanej ilości wyszły mi 3 słoiki ( foto). Smacznego! Na dolnym obrazku obok słój z mirabelkami.

papryka w syropie mirabelkowym
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx