Teraz mamy mnóstwo na bazarach i w sklepach papryk w różnych kolorach. Można z ich udziałem zrobić pyszną przystawkę lub danie obiadowe lub kolacyjne. Polecam!
- Składniki:
- kilka papryk
- mielone mięso
- masło
- 1 woreczek ryżu
- 1 jajko
- sól i pieprz
- dowolne przyprawy
- plastry żółtego sera
Wykonanie:
Umyć papryki i wyciąć z nich pół cm grubości części od strony ogonka. Wydrążyć środek wraz z nasionkami. Ugotować ryż i ostudzić. Dodać do mięsa mielonego ( ilość zależy od ilości osób: biorąc na osobę 2 szt. papryki na 4 osoby wystarczy pół kg mielonego). Wymieszać ryż z mielonym mięsem , przyprawami i solą z pieprzem. Panierować tym papryki, które następnie od góry faszerowanej maczamy w rozbełtanym jajku i potem zanurzamy w bułce tartej. Na rozpuszczonym maśle rumienimy panierowaną górę papryk. Na każdą paprykę nakładamy plaster żółtego sera. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości papryk w temp. 180 stopni C ok 30 min. Smacznego!