Papryki faszerowane

Teraz mamy mnóstwo na bazarach i w sklepach papryk w różnych kolorach. Można z ich udziałem zrobić pyszną przystawkę lub danie obiadowe lub kolacyjne. Polecam!

  • Składniki:
  • kilka papryk
  • mielone mięso
  • masło
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • dowolne przyprawy
  • plastry żółtego sera

Wykonanie:

Umyć papryki i wyciąć z nich pół cm grubości części od strony ogonka. Wydrążyć środek wraz z nasionkami. Ugotować ryż i ostudzić. Dodać do mięsa mielonego ( ilość zależy od ilości osób: biorąc na osobę 2 szt. papryki  na 4 osoby  wystarczy pół kg mielonego). Wymieszać ryż z mielonym mięsem , przyprawami i solą z pieprzem. Panierować tym papryki, które następnie od góry faszerowanej maczamy w rozbełtanym jajku i potem zanurzamy  w bułce tartej. Na rozpuszczonym maśle rumienimy panierowaną górę papryk. Na każdą paprykę nakładamy plaster żółtego sera. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości papryk w temp. 180 stopni C ok 30 min. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx