Pomysł na udka do piwka lub obiadu albo na obiado-kolację. Polecam!
- Składniki:
- udka lub podudzia z kurczaka ( ja miałam 1 kg)
- 6-7 łyżek oleju
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól i pieprz wg uznania
Wykonanie:
Wlać do miski 6 łyżek oleju dodać do tego przyprawy, wymieszać i włożyć do uzyskanej marynaty umyte i oczyszczone mięso. Wstawić na noc do lodówki. Tak zamarynowane mięso przełożyć do garnka z skropionego olejem. Polać resztą marynaty z wodą. Dusić do miękkości mięsa i w razie potrzeby uzupełniać wodą. Potem wyłożyć udka , a z powstałego płynu zrobić sos, zagęszczając go śmietaną zmieszaną z mąką. Chwilę podgotować do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Posmakować, doprawić solą i pieprzem. Polać ugotowane ziemniaki , udka sosem i posypać ulubioną zieleniną. Smacznego!