Pasta do pieczywa z awokado

Długo nie mogłam przekonać się do egzotycznego owocu jakim jest awokado. Jednak jedząc tą pastę stwierdziłam, że mam mniej kłopotów z układem trawiennym od czasu zamiany tej pasty z wędliną. Przepis znalazłam w internecie i mi smakuje ta pasta. Jeżeli macie sprawdzone inne przepisy z tym owocem to proszę napiszcie do mnie. Tym bardziej, że obecnie można ten tropikalny owoc dostać w marketach w obniżonych cenach. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 owoce awokado
  • garść sałaty roszponki lub rukoli
  • zielone listki bazylii
  • 1 mały serek wiejski
  •  3-4 ząbki czosnku ( może być mniej jak nie lubisz)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Awokado umyć, osuszyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestkę i wydrążyć z niego miąższ. Połączyć z resztą składników i w blenderze zmiksować na pastę. Wyjdzie piękna zielona pasta. Dosmaczać ją solą i pieprzem i gotowe. Można smarować pieczywo. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 1-2 dni. Smacznego!

Pestki awokado można wysuszyć, zetrzeć na tarce i mamy nawóz dla swoich kwiatów doniczkowych. Wymieszać go z ziemią !

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx