Długo nie mogłam przekonać się do egzotycznego owocu jakim jest awokado. Jednak jedząc tą pastę stwierdziłam, że mam mniej kłopotów z układem trawiennym od czasu zamiany tej pasty z wędliną. Przepis znalazłam w internecie i mi smakuje ta pasta. Jeżeli macie sprawdzone inne przepisy z tym owocem to proszę napiszcie do mnie. Tym bardziej, że obecnie można ten tropikalny owoc dostać w marketach w obniżonych cenach. Polecam!
- Składniki:
- 2 owoce awokado
- garść sałaty roszponki lub rukoli
- zielone listki bazylii
- 1 mały serek wiejski
- 3-4 ząbki czosnku ( może być mniej jak nie lubisz)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
Wykonanie:
Awokado umyć, osuszyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestkę i wydrążyć z niego miąższ. Połączyć z resztą składników i w blenderze zmiksować na pastę. Wyjdzie piękna zielona pasta. Dosmaczać ją solą i pieprzem i gotowe. Można smarować pieczywo. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 1-2 dni. Smacznego!
Pestki awokado można wysuszyć, zetrzeć na tarce i mamy nawóz dla swoich kwiatów doniczkowych. Wymieszać go z ziemią !