Pasta dyniowa

Pasta dyniowa

Pasta dyniowa

 

Pasta dyniowa to smaczne smarowidło dla tych, którzy nie lubią nudy na talerzu. Jedna miseczka tej pasty posłuży na kilka dni smarowania pieczywa. Można ją urozmaicać przez nakładanie na nią np.pomidorów, ogórków, rzodkiewek, grzybków konserwowych, papryki, … Co kto lubi!

 

 

  • Składniki:
  • 0,5 kg dyni
  • 1 papryczka chili
  • 5 łyżek smalcu (ja użyłam gęsiego, bo jest zdrowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • szczypta tymianku i kminku
  • sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Smalec rozpuścić w garnku. Dynię oczyścić i obrać ze skórki, zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Następnie dodać ją do smalcu i chwilę podsmażyć. Papryczkę umyć i rozciąć tak by pozbyć się nasion. Pokroić ją drobno i dodać do garnka z dynią. Chwilę podsmażyć całość do miękkości dyni. Następnie zmiksować na pastę. Do tego dodać zioła, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Ja lubię jeść tą pastę z pomidorkami daktylowymi lub koktajlowymi.

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx