Pomysł z bloga kulinarnego. Prosty, szybki do wykonania i rewelacyjny w smaku. A wywar w którym gotował się boczuś wspaniale mi posłużył jako baza do zrobienia szybkiej zupy szpinakowej ( patrz następny przepis). Polecam!
- Składniki:
- 400 g chudego wędzonego boczku
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz
- majeranek
Wykonanie: Do dużego garnka ( będę potem na tym wywarze gotować zupę szpinakową) dodaję liść laurowy, ziele angielskie i wkładam boczek wędzony. Gotuję go ok. 30 min do miękkości. Wyciągam, odsączam na sicie i tymczasem robię z wywaru zupę( następny przepis).
Z ostudzonego boczku odkrawam skórę, obieram cebulkę i boczek ugotowany wraz z cebulką przepuszczam przez maszynkę do mielenia . Dodaję do masy musztardę, pieprz, sól i majeranek. Całość mieszam na pastę i smaruję nią kanapki. Naturalne własne , pyszne ,szybkie smarowidło gotowe. Przechowuję w lodówce. Z podanej ilości wyszła mi spora salaterka tego przysmaku. Smacznego!