Pasta z makreli wędzonej na chleb
Kupiłeś makrelę wędzoną i nie wiesz co z nią zrobić? Proponuję przepyszną pastę na kanapki, która może być jedzona na śniadanie, drugie śniadania czy kolację. Jest bardzo zdrowa, bo dodaję do niej rzeżuchę, którą wyhodowałam z ziarenek wysianych na ligninie na parapecie mojego okna. Jeżeli nie lubisz rzeżuchy możesz dodać natkę pietruszki.
- Składniki:
- 1 wędzona makrela
- pół słoika pomidorów suszonych w oleju
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu (Przepis na majonez)
- sól i pieprz
- bazylia do smaku
- rzeżucha lub natka pietruszki dowolna ilość wg gustu
Wykonanie:
Makrelę wędzoną obrać z ości i skóry. Podzielić na mniejsze części.
Ugotowane na twardo jaja pokroić na mniejszą kostkę. Rzeżuszkę lub natkę pietruszki posiekać na drobno. Odsączyć pomidory i drobno je pokroić. Wszystko razem połączyć. Dodać majonez, sól, pieprz i bazylię. Dokładnie wymieszać na pastę. Jeżeli lubisz to możesz dodać kilka kropel oleju z zalewy od pomidorów. Pasta gotowa do rozsmarowania na kanapkach. Na wierzchu można posypać drobno pokrojoną rzeżuszką lub natką pietruszki.
Smacznego 🙂