Pasta pomidorowa z wędzonej makreli

Pasta pomidorowa z wędzonej makreli

Pasta pomidorowa z wędzonej makreli

Uwielbiam makrelę wędzoną, stąd kilka wariantów jej zastosowania do smarowania chleba. Dzisiaj wariant pomidorowy, dla tych którzy bez pomidorów nie mogą się obyć. Do tego smak tłustej ryby wędzonej jaką jest makrela i pyszna pasta na kanapki gotowa. Z podanej ilości wyszła spora salaterka, której zawartość starczy nam na kolację i śniadanie dnia następnego. Zrób i spróbuj!

 

  • Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3-4  łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 duża łyżka ketchupu pikantnego
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • do posypania: natka pietruszki, zielony koperek lub rzeżucha.

Wykonanie:
Z ryby ściągnąć skórkę i oczyścić ją z ości. Mięso z ryby wędzonej przełożyć do salaterki i rozgnieść widelcem na mniejsze kawałki. Dodać przecier pomidorowy, ketchup i masło. Wszystko ponownie widelcem wymieszać i rozgnieść na pastę. Dodać świeżo mielony pieprz do smaku. Smarować kanapki. Można dodatkowo posypać drobno pokrojoną natką pietruszki, zielonym koperkiem lub rzeżuchą. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx