Zróbcie pyszną pastę na kanapki z awokado. Można te owoce dostać w większych marketach. Jeżeli z nich odchodzi ogonek to znaczy, że są dojrzałe. Nawet , kiedy kupisz niedojrzałe to zawiń je w szarą gazetę, na drugi dzień dojrzeją. Owoce należy naciąć wzdłuż nożem, wykręcić połówki , nóż wbić w pestkę, obluzować ją i wyciągnąć. Miąższ wybierać najlepiej łyżką. Miąższ zawsze należy skropić sokiem z cytryny, by nie stracił koloru. Do pasty jeszcze potrzebujemy przesmażone pieczarki oraz pomidory w zalewie olejowej. Do smaku przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem. Do dzieła!
- Składniki:
- 2 awokado
- 4-5 pomidorów suszonych w zalewie olejowej
- 4-5 pieczarek
- sok z cytryny
- czosnek granulowany
- sól i pieprz
- szczypiorek
Wykonanie:
Miąższ z awokado przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny.Dodajemy odsączone z zalewy pomidory suszone drobno pokrojone. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki i je przesmażamy na oleju z puszki od pomidorów suszonych. Dokładamy do awokado i pomidorów. Wszystko blendujemy na pastę. Dosmaczamy czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Smarujemy pieczywo i kanapki. Na wierzchu posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Porada: jeżeli pasta jest za sucha to dodaj do niej kilka kropel zalewy z puszki pomidorów suszonych.