Pasta z awokado

Zróbcie pyszną pastę na kanapki z awokado. Można te owoce  dostać w większych marketach. Jeżeli z nich  odchodzi ogonek to znaczy, że są dojrzałe.  Nawet , kiedy kupisz niedojrzałe to zawiń je w szarą  gazetę, na drugi dzień dojrzeją. Owoce należy naciąć wzdłuż nożem, wykręcić połówki , nóż wbić w pestkę, obluzować ją i wyciągnąć. Miąższ wybierać najlepiej łyżką.  Miąższ zawsze należy skropić sokiem z cytryny, by nie stracił koloru. Do pasty jeszcze potrzebujemy przesmażone pieczarki oraz pomidory w zalewie olejowej. Do smaku przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem. Do dzieła!

  • Składniki:
  • 2 awokado
  • 4-5 pomidorów suszonych w zalewie olejowej
  • 4-5 pieczarek
  • sok z cytryny
  • czosnek granulowany
  • sól i pieprz
  • szczypiorek

Wykonanie:

Miąższ z awokado przekładamy do miski. Skrapiamy   sokiem z cytryny.Dodajemy odsączone z zalewy pomidory suszone drobno pokrojone. Pieczarki  kroimy na mniejsze kawałki i je przesmażamy na oleju z puszki  od pomidorów suszonych. Dokładamy do awokado i pomidorów. Wszystko blendujemy na pastę. Dosmaczamy czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Smarujemy pieczywo i kanapki. Na wierzchu posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Porada: jeżeli pasta jest za sucha to dodaj do niej kilka kropel zalewy z puszki pomidorów suszonych.

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx