Polecam kolejny przepis siostry Faustyny na postną, smaczną i zdrową pastę do pieczywa.
- Składniki:
- 1/2 szkl. ciecierzycy inaczej zwanej cieciorką
- 10 szt. pomidorów suszonych w oleju ( 1 słoik)
- 20 g orzechów włoskich
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju ze słoika pomidorów suszonych
- 1 łyżka musztardy sarepskiej ( jeżeli lubisz ostro- daj pół łyżki musztardy rosyjskiej)
- szczypta ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na noc namoczyć ciecierzycę, na drugi dzień odlać z niej wodę i gotować w nowej wodzie do miękkości( ok. 2 godz).
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na oleju od pomidorów suszonych. W wysokim naczyniu połączyć ze sobą: miękką ciecierzycę, suszone pomidory drobno pokrojone, uprażone orzechy i zeszkloną cebulkę. Dodać musztardę, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku oraz 3 łyżki oleju odlane ze słoika pomidorów suszonych. Wszystko zblendować na pastę. Jeżeli nie macie blendera to możecie zmielić maszynką do mięsa. Mi ta pasta tak smakowała, ze wyjadałam ją łyżeczką, ale smakuje również na pieczywie posypana rzeżuszką. Smacznego!