Przepis z kartki z kalendarza. Pamiętam taką pastę na chlebie jeszcze z czasów mojej młodości, kiedy to tata narwał strączki groszku zielonego i przywiózł z działki, a my dzieci wyłuskaliśmy zielone słodziutkie, soczyste zielone ziarenka, które lądowały w buzi niekiedy razem młodymi ich strąkami. Zrobiłam taką pastę i wybornie smakowała z ogórkiem kiszonym lub rzodkiewkami. jutro jeszcze sprawdzę smak z ketchupem lub pomidorem. Polecam zdrową pastę na chleb , która nie tylko dorosłym przypomni smak dzieciństwa ale i dzieciom zasmakuje taka zielona kolorowa kanapka.
- Składniki:
- 300g nasion zielonego groszku( może też być mrożony)
- pęczek szczypiorku lub małej cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 50 g sera żółtego tartego
- sok z 1 cytryny małej lub pół dużej
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz
- dodatkowo: rzodkiewki
- ogórek kiszony
Wykonanie:
Groszek zielony ugotować z solą, wystudzić i przełożyć do blendera z żółtym serem tartym, obranym ząbkiem czosnku, oliwą i sokiem z cytryny. Zmiksować, przełożyć do salaterki i do smaku dodać sól i pieprz. dodać posiekany szczypiorek i wszystko dobrze wymieszać. Na kanapki rozsmarować pastę z groszku i udekorować ją rzodkiewkami, ogórkiem kiszonym lub dowolnymi innymi dodatkami. Smacznego!