Pasta z groszku zielonego

Przepis z kartki z kalendarza. Pamiętam taką pastę na chlebie jeszcze z czasów mojej młodości, kiedy to tata narwał strączki  groszku  zielonego i przywiózł z działki, a my dzieci wyłuskaliśmy zielone słodziutkie, soczyste zielone ziarenka, które lądowały w buzi niekiedy razem młodymi ich  strąkami. Zrobiłam taką pastę i wybornie smakowała z ogórkiem kiszonym lub rzodkiewkami. jutro jeszcze sprawdzę smak z ketchupem lub pomidorem. Polecam zdrową pastę na chleb , która nie tylko dorosłym przypomni smak dzieciństwa ale i dzieciom zasmakuje taka zielona kolorowa kanapka.

  • Składniki:
  • 300g nasion zielonego groszku( może też być mrożony)
  • pęczek szczypiorku lub małej cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 50 g sera żółtego tartego
  • sok z 1 cytryny małej lub pół dużej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz
  • dodatkowo: rzodkiewki
  • ogórek kiszony

Wykonanie:
Groszek zielony ugotować z solą, wystudzić  i przełożyć do blendera z żółtym serem tartym, obranym ząbkiem czosnku, oliwą i sokiem z cytryny. Zmiksować, przełożyć do salaterki i do smaku dodać sól i pieprz. dodać posiekany szczypiorek i wszystko dobrze wymieszać. Na kanapki rozsmarować pastę z groszku i udekorować ją rzodkiewkami, ogórkiem kiszonym lub dowolnymi innymi dodatkami. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx