Pasta z pieczonych warzyw na pieczywo lub wędlinę,ser

Pastę podyktowała siostra Faustyna, najlepiej ją zrobić w sierpniu  kiedy to mamy na straganach piękne cukinie ,pomidory i papryki. Pasta zamknięta w słoiczkach nada zimowemu posiłkowi smak i kolor lata. Ponadto odsączony sok  rozlany do buteleczek po np. bobo fruit przyda nam się jako baza do zrobienia sosów i zup warzywnych. Gorąco polecam!

  • Składniki:
  • 1,5 kg cukinii ( obranej ze skóry i nasion)
  • 6 czerwonych papryk ( bez nasion)
  • 1 kg pomidorów
  • 8 cebul
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • olej
  • 1 słoik ( 250 g ) suszonych pomidorów w oleju

Wykonanie:
Paprykę, cukinię, obraną cebulę drobno pokroić w paseczki i wymieszać. Głębszą blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i Równo na niej rozłożyć wymieszane warzywa. Posypać je przyprawami i skropić olejem. Piec w temp. 180 stopni C ,10 minut. Obrać czosnek, drobno pokroić i pokroić w plastry pomidory.Po 10 min pieczenia warzyw, dołożyć czosnek i pomidory do całości i piec wszystko razem  dalej w 180 stopniach C jeszcze 20 minut. Uwaga! W trakcie pieczenia warzywa puszczają sok, który trzeba zlać po pieczeniu do osobnej miski, doprawić solą , papryką ostrą i ziołami prowansalskimi do smaku. Następnie rozlać do buteleczek np po bobo fruit i pasteryzować ok. 10 min. Będzie to baza warzywna  do zup i sosów na zimę. Tymczasem podpieczone warzywa  należy dobrze odsączyć na sicie  i zmiksować w blenderze na pastę. Do smaku doprawiamy solą , papryką ostrą i dodajemy suszone pomidory  ze słoika ( odsączone z nadmiaru oleju).Uwaga! ( ja ten olej wykorzystuję do surówek i sałatek). Gotową pastę przekładamy do wyprażonych słoików i pasteryzujemy ok. 20 min. Z podanej ilości wyszło mi 7 słoików po dżemie i 4 butelki po bobo fruit. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx