Paszteciki drożdżowe

Paszteciki drożdżowe

Paszteciki drożdżowe

Pomysł na smaczne paszteciki drożdżowe z farszem grzybowym w środku. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 jajka w tym 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • czarnuszka do posypania pasztecików
  • do farszu kapusta kiszona z grzybami (Przepis na kapustę z grzybami)

 

 

Wykonanie:
Mleko przegotować i wystudzić do letniego. W miseczce rozkruszamy drożdże, wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, wsypujemy do tego 2 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie do większej miski wsypujemy pozostałe składniki oprócz czarnuszki i farszu. Mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ręką tak długo aż ciasto odejdzie nam od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość.

 

Przekładamy je na stolnicę, dzielimy na 4 części i każdą rozwałkujemy na prostokąt grubość 1/2 cm i szerokość ok. 10 cm. Na środek każdego prostokąta nakładamy farsz, zwijamy rulon, zlepiamy go na całej długości, a następnie kroimy na paszteciki długości ok. 5 cm. Przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok. 10 min. Po czym każdy pasztecik smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypuje my czarnuszką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C na ok. 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kratkę. Takie paszteciki są smaczne jedzone do barszczu, ale i same też smakują. Można również je nadziewać powidłami, marmoladą, kremem wg uznania.

 

Paszteciki drożdżowe

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx