Sporo przy nim roboty ale polecam gorąco. Popracujesz raz a masz 6 słoików w zapasie na kilka miesięcy. Przepis pochodzi z programu TVN Style,, Gwiazdy od kuchni”. Pasztet delikatny, wręcz dietetyczny , bo z mięsa indyczego gotowanego z zawartością mnóstwa warzyw.
- Składniki:
- 1 bułka kajzerka
- 1 noga indycza
- 1 podudzie z indyka
- 4 wątróbki indycze( ja miałam gęsie)
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 1 marchew
- 1/2 selera naciowego
- 7 ząbków czosnku
- 1 jajko
- gałka muszkatołowa, majeranek,sól, pieprz do smaku
- masło do podsmażenia
Wykonanie:
Mięso i wątróbki umyć, oczyścić i wysuszyć na ręczniku papierowym. Na maśle podsmażyć mięso i cebulę. Przełożyć wszystko do dużego garnka, zalać wodą, włożyć bułkę i gotować całość do miękkości mięsa. Potem dodać wątróbki. gotować chwilę.Miękkie mięso wyciągnąć, wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa.
Na patelni smażyć uprzednio obrane i przetarte przez tarkę warzywa i jabłka. Dodać drobno pokrojony seler naciowy. Wszystko przesmażyć i dodać do pasztetu. Posypać solą, pieprzem , gałką muszkatołową, majerankiem do smaku. Dobrze wymieszać i wkładać do wyprażonych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować we wrzącej wodzie 5 minut, potem na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Przechowywać po wystudzeniu w lodówce lub w chłodnym miejscu. Pasztet smaczny, dietetyczny i domowy 🙂