Przepis siostry Teresy. Świetnie się rozsmarowuje na pieczywie. Trzeba przechowywać w lodówce. Polecam!
- Składniki:
- 70 dag wątróbki drobiowej z kurczaka lub indyka
- 1,5-2 szkl. rosołu
- 3 łyżki białej gorczycy
- 1/2-1 kostki rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- po 1/2 łyżeczki mielonego: pieprzu, kardamonu i kurkumy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1-2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wątróbki umyć, oczyścić i odłożyć na bok. Do garnka wlać rosół i do gotującego rosołu wsypać gorczycę i wątróbkę. Gotować 2 minuty. Wyłączyć i zostawić do wystygnięcia. Do wysokiego blendera wlać wątróbkę z rosołem i gorczycą oraz dodać pozostałe składniki, z tym, że cebulę i czosnek należy przedtem drobno pokroić i zeszklić na oleju. Masło osobno rozpuścić w garnuszku. Pasztet blendujemy, wlewamy do 3/4 wysokości słoików, a na wierzch zalewamy go roztopionym gorącym masłem. Zakręcamy, studzimy i przechowujemy pasztet w lodówce. z podanej ilości wyszło mi 5 słoików ( najlepsze są z większą nakrętką). Smacznego!