Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

 

Pieczeń smaczna do pieczywa lub jako danie obiadowe polana dowolnym sosem np. chrzanowym, pomidorowym, grzybowym.

 

  • Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 3 jaja
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 20 dag tartego sera żółtego
  • 1 marchew
  • vegeta (najlepiej domowej roboty)
  • natka zielonej pietruszki
  • majeranek
  • sól i pieprz

 

Wykonanie:

Marchew lekko podgotować, resztę składników dobrze ze sobą wymieszać. Połowę masy przełożyć do keksowej foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na to położyć marchew, następnie przykryć ją pozostałą częścią masy mięsno-serowej. Piec w 180 stopniach C ok. godzinę. Po wystudzeniu wyjąć z foremki i pokroić na 1 cm grubości plastry. Pieczeń rzymska dobrze się komponują na półmisku z roladą serowo-pieczarkową.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx