Pieczeń rzymska
Pieczeń smaczna do pieczywa lub jako danie obiadowe polana dowolnym sosem np. chrzanowym, pomidorowym, grzybowym.
- Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 3 jaja
- 5 łyżek bułki tartej
- 20 dag tartego sera żółtego
- 1 marchew
- vegeta (najlepiej domowej roboty)
- natka zielonej pietruszki
- majeranek
- sól i pieprz
Wykonanie:
Marchew lekko podgotować, resztę składników dobrze ze sobą wymieszać. Połowę masy przełożyć do keksowej foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na to położyć marchew, następnie przykryć ją pozostałą częścią masy mięsno-serowej. Piec w 180 stopniach C ok. godzinę. Po wystudzeniu wyjąć z foremki i pokroić na 1 cm grubości plastry. Pieczeń rzymska dobrze się komponują na półmisku z roladą serowo-pieczarkową.
Smacznego 🙂