Pieczeń rzymska lepsza od białej kiełbasy Damiana

Przepis z internetu , gdzie kucharz Damian robił taką pieczeń. Zrobiłam, wyszła soczysta, doprawiona i jak sam kucharz w tytule ją nazwał jest lepsza od kiełbasy białej.  Polecam!

Foto zrobione całego mięsnego półmiska( to z jajem to w/w przepis)

  • Składniki:
  • ok. 1,5 kg mięsa mielonego różnego rodzaju ( ja miałam boczek, karkówkę i łopatkę)
  • 1 cebula
  • olej do podsmażenia
  • 1 bułka kajzerka
  • po 2 łyżeczki suszonego: czosnku, imbiru i kminu rzymskiego, majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • natka pietruszki
  • 1 surowe jajo i 4 jaja ugotowane na twardo
  • 3-4 liście laurowe

Wykonanie:
Cebulę obrać i drobno pokrojoną przesmażyć na oleju. Do miski z mięsem mielonym dodać przesmażoną cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz wszystkie  pozostałe składniki oprócz liści laurowych i gotowanych jaj. Dokładnie wymieszać tak aby masa była klejąca. Posmakować i ewentualnie dosmaczyć solą i pieprzem. Dno keksówki wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Na dno ułożyć w rzędzie liście laurowe. Na to nałożyć 1/2 masy mięsnej. Dokładnie docisnąć tak by była ona równomiernie rozłożona. Na nią położyć wzdłuż całe ugotowane, obrane ze skorup jaja. Na to dołożyć pozostałą masę mięsną. Dokładnie ją docisnąć, przyprószyć majerankiem i zakryć papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C góra, dół i piec ok. 1,5 godz. Potem wierzch keksówki odkryć i piec jeszcze 10 min na funkcji grill górny do zarumienienia mięsa. Pieczeń wyłożyć na półmisek udekorowany zieloną sałatą. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx