Mięso mięciutkie a chrzanowy smak podkreśla tylko jego walory. Polecam!
- Składniki:
- 1 filet z indyka ( ok 800g)
- 2 łyżki masła
- 1 liść laurowy
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki chrzanu
- sól i pieprz
- 1 kubeczek mały śmietany 30%
- olej
- zielony koperek
Wykonanie:
Umyte, oczyszczone z błon i osuszone mięso oprószamy solą, pieprzem i obsmażamy na oleju. Potem przekładamy do brytfanki ,polewamy olejem z patelni, dodajemy drobno pokrojony czosnek, lekko podlewamy wodą i w 190 stopniach C pieczemy ok 1 godziny ( do miękkości mięsa). W połowie pieczenia mięso przekręcić na drugą stronę, jeżeli będzie taka potrzeba to jeszcze dolać troszeczkę wody.
Tymczasem robimy sos chrzanowy:
Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, chrzan i wlewamy śmietanę. Mieszając doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Podsmażamy do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Wyciągamy liść laurowy i kulki ziela angielskiego. Na końcu posypujemy drobno pokrojonym koperkiem.
Mięso po upieczeniu wyciągamy, dzielimy na porcje i można je włożyć do sosu lub serwować na talerzu i na końcu je polać sosem. Podajemy z ryżem , ziemniakami, makaronem czy pieczywem. Smacznego!
Uwaga!
Do sosu można wlać zawartość płynu po pieczeniu mięsa. Wzbogaci to jeszcze jego smak i aromat. Jeżeli lubisz mocno ostry chrzanowy sos to dodaj jeszcze 1 łyżkę chrzanu.