Pieczona pierś indycza w sosie chrzanowym

Mięso mięciutkie a chrzanowy smak podkreśla tylko jego walory. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 filet z indyka ( ok 800g)
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki chrzanu
  • sól i pieprz
  • 1 kubeczek mały śmietany 30%
  • olej
  • zielony koperek

Wykonanie:
Umyte, oczyszczone z błon i osuszone mięso oprószamy solą, pieprzem i obsmażamy na oleju. Potem przekładamy do brytfanki ,polewamy olejem z patelni, dodajemy drobno pokrojony czosnek, lekko podlewamy wodą  i w 190 stopniach C pieczemy ok 1 godziny ( do miękkości mięsa). W połowie pieczenia mięso przekręcić na drugą stronę, jeżeli będzie taka potrzeba to jeszcze dolać troszeczkę wody.
Tymczasem robimy sos chrzanowy:
Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, chrzan i wlewamy śmietanę. Mieszając doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Podsmażamy do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Wyciągamy liść laurowy i kulki ziela angielskiego. Na końcu posypujemy drobno pokrojonym koperkiem.
Mięso po upieczeniu wyciągamy, dzielimy na porcje  i można je włożyć do sosu lub serwować na talerzu i na końcu je polać sosem. Podajemy z ryżem , ziemniakami, makaronem czy pieczywem. Smacznego!
Uwaga!
Do sosu można wlać zawartość płynu po pieczeniu mięsa. Wzbogaci to jeszcze jego smak i aromat. Jeżeli lubisz mocno ostry chrzanowy sos to dodaj jeszcze 1 łyżkę chrzanu.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx