Przepis jednej z grup kulinarnych. Miąsko z gąski wyszło soczyste i miękkie. Polecam!
- Składniki:
- 1 pierś z gęsi ( ok.1 kg)
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 6 łyżek majeranku
- 5 jabłek
Wykonanie:
W 2 l wody rozpuścić 1 łyżkę soli kamiennej i w to włożyć pierś z gęsi na noc do lodówki. Rano osuszyć, skórę jej naciąć w kratkę i przełożyć tą skórą do dołu suchej i zimnej patelni. Wytopić z niej jak najwięcej tłuszczu. Skórka powinna być zarumieniona. Przekręcić na drugą stronę i podsmażyć kilka minut. wystudzić. W tym czasie przygotować marynatę, którą nasmarujemy gęś z każdej strony. A mianowicie: przez praskę przecisnąć ząbki czosnku, do tego dodać sól i pieprz oraz majeranek. Wymieszać i natrzeć marynatą dobrze gęś. Całość odstawić na godzinę. Obrać jabłka, pozbawić ich gniazd nasiennych i pokroić na cząstki. Na wytopionym tłuszczu ponakładać cząstki jabłek. a na to nałożyć gęś zamarynowaną .Dodać ewentualnie jeszcze pieprz. Przykryć gęś folią aluminiową lub pokrywką naczynia żaroodpornego ( ja miałam patelnię, którą można używać też w piekarniku) . Nastawić piekarnik na 200 stopni C i piec 40 min, potem 180 stopni 25 min, a na końcu odkrywamy gęś z folii aluminowej lub pokrywki i pieczemy w temp. 160 stopni C 20 min, przy czym od czasu do czasu polewamy gąskę powstałym sosem. Studzimy i odłączamy mięsko od kości. Kroimy w plastry i podajemy na udekorowanym półmisku. Smacznego!